Vesti

PRAVO U METU: Posle ovih reči vladike Joanikija, Milogorci nemaju više šta da kažu, ni urade! (VIDEO)

izvor: youtube printscreen
Share
Twitter

„Ova borba ne traje jedan dan, ili jedan sat, ova će borba trajati dugo. Ja znam zbog čega je narod povređen, zato što je napadnuta Crkva, manje više mi sveštenici, mi smo prolazni, ali napadnuta je vera. I ja razumem narod“, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Vladika Joanikije je to izjavio gostujući u emisiji Srpske RTV „Ogledalo“, u kojoj je govorio o borbi za pravoslavlje u Crnoj Gori.

Vladika je govorio o značaju Svetog Vasilija Ostroškog u pravoslavnom svetu, naročito za grad Nikšić, čiji je on zaštitnik, ističući da optužba da su on i osmorica nikšićkih sveštenika ugrozili zdravlje građana Nikšića, ne stoji, jer je u vreme proslavljanja praznika Svetog Vasilija, kako je podsetio, Crna Gora je bila zvanično proglašena kao „slobodna zemlja od korone“.

„Iako je zvanično bila proglašena slobodna zemlja od korone, mere su još postojale i mi nismo pozvali narod na litiju“, ukazao je vladika Joanikije.

On je objasnio da su službe vršene u skladu sa merama, i da su gledali da izađu u susret i narodu, kao i da odgovore na ljubav koju narod pokazuje prema crkvi i Sv. Vasiliju.

„Iako nismo pozivali da se narod okupi, u određeno vreme, kada se litija inače održava, došao je narod. Prosto se narod dogodio, i mi smo znali da su prekršene sve mere, ali bez našeg poziva narod je došao. Taj narod je sazvao Sveti Vasilije, narodna ljubav prema Sv. Vasiliju je tu došla do izražaja“, kazao je vladika Joanikije.

„I šta smo mi trebali, da izvređamo narod, da razočaramo, da uradimo nešto što nama sveštenim licima, i crkvi Božijoj ne priliči. Mi smo samo sa narodom, izlazeći u susret njegovoj ljubavi prema Svetom Vasiliju, izašli u molitveni hod“, naglasio je vladika.

Vladika Joanikije je podsetio i da se sa te litije niko nije zarazio, već, kako je kazao, ta je litija pomogla zdravlju, a narod najbolje zna kako Sveti Vasilije štiti i pomaže.

„Nas stalno optužuju da razaramo državu, da ne priznajemo Crnu Goru, padaju optužbe redovno na nas od strane države, kazao je vladika Joanikije i dodao da je lako videti ko je šta uradio, preneo je portal In4s.

„Evo da vidimo šta je ko uradio. Mitropolit Amfilohije je 30 godina u Crnoj Gori, njegovo delo je monumentalno i vidljivo, i kada dođe čovek sa strane može samo da se divi. Naše svetinje su obnovljene, izgrađene nove. Mi smo ukrasili Crnu Goru. Mi ih nećemo nositi u Srbiju, nas optužuju za neko velikosrpstvo, mi koji smo sve dali za Crnu Goru“, rekao je vladika i dodao:

„Nismo obnavljali i gradili hramove za sebe, nego za budućnost naroda u Crnoj Gori“.

Izvor: Alo.rs

Share
Twitter
Tagovijoanikije meta milogorci vladika
Loading...