Vesti

POTRESNA IZJAVA NA KONFERENCIJI OKO KORONAVIRUSA: Doktor sa Karaburme opisao čitav proces: Kada ništa ne pomaže, onda pacijentu stavljamo cev u dušnik…

izvor: youtube printscreen
Share
Twitter

U poslednja 24 sata u Srbiji, do 15 časova 30. jula, pozitivna je 321 osoba, od testiranih 8.804. Nažalost, preminulo je sedam lica, a ukupno je preminulih 565.

Ivo Udovičić, komandant vojne bolnice Karaburma, objasnio je koliko je situacija teška u ovim momentima u ustanovi o kojoj vodi računa.

– U poslednje vreme dolaze sve više starije populacije… Molim mlađe koji izlaze u grad, da misle na najbliže, roditelje, bake i deke. Klinička slika pacijenata je i dalje vrlo teška – izjavio je Udovičić.

Potom se osvrnuo na momenat terapije, respiratore i sve ono o čemu se govori sa velikom tenzijom i strahom, objašnjavajući čitav proces.

– Neko ko ima blažu kliničku sliku, a traži potporu, možete mu dati običnu masku, ali, kada ima težu sliku, to nije dovoljno. Ako nemamo respirator da stavimo pacijenta, taj pacijent ne može da preživi. Sledeći stepenik je da se pacijent prenese u jedinicu bolnice na respiratoru. Kakvu potporu, odlučuju intenzivisti. Najblaži oblik je kad imate veliki protok kiseonika, ako to nije dovoljno, odlučujemo se na “ful fejs” terapiju, verovatno ste videli kao u italijanskim bolnicama. Ono što je efikasno, imamo iskustva, “ful fejs” maske koje prekriju celo lice, imaju deo koji se spoji sa respiratorom. Pacijent i dalje diše, ako ga odvojite od respiratora – on umire. Morate da podesite respirator, date pozitivan pritisak, da vazduh ne curi napolje, aparat daje pozitivan pritisak, mi odlučujemo koji je to pritisak (5,10,15), određujemo na osnovu slike. Određujemo procenat kiseonika od 25% pa do 100%. Kada ode na neinvazivnu ventilaciju, koja ima mnogo stepena, a kada ni to ne pomaže ni 100 odstotni kiseonik ni pritisak sa maskom, onda pacijenta moramo relaksirati i staviti mu cev u dušnik i potpuno njegov mišićni rad ugasiti, a onda ide aparat koji radi umesto njega. Kada dođe do toga, njegove šanse su da preživi su minimalne. To nije naša statistika, to je svetska statistika.

Izvor: Alo.rs

Share
Twitter
Tagovi izjava konferencija potresna
Loading...